Solúnske chrámy, ktoré navštevovali Metod a Konštantín

21.03.2013 Celý región

Solún (TASR) - Je možné očakávať, že slovenskí turisti tento rok vo väčšom počte zavítajú do Solúnu, kam ich priláka túžba pozrieť si mesto, kde sa v 9. storočí narodili bratia Metod a neskôr Konštantín – Cyril.
Miesto, kde stál rodný dom solúnskych bratov je neznáme a miestni turistickí sprievodcovia vám o solúnskych bratov toho veľa nepovedia. Paradoxne v ich rodisku sa kult týchto svätcov nepestuje. Zvýšený záujem o sv. Cyrila a Metoda narastá pod vplyvom slovanských národov, pre ktoré majú tieto dve postavy kľúčový kultúrno-náboženský a štátotvorný význam.
Ak si chce človek v Solúne pozrieť historické pamiatky, ktoré sa viažu na Cyrila a Metoda, tak treba navštíviť ranokresťanské byzantské baziliky, ktoré sa nachádzajú v strede mesta a sú jedna od druhej v pešej dostupnosti. Ide o veľmi vzácne pamiatky, ktoré sú zapísané i do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Napriek tom, že počas stáročí boli viackrát poškodené prírodnými či ľudskými zásahmi, doteraz stoja po rekonštrukciách na svojom mieste. Keď do nich vkročíte, dýchne na vás historia. Starodávne chrámy Agios Georgios, Agios Dimitrios, Agia Sofia a Agia Paraskevi stáli v časoch, keď tu vyrastali Metod a jeho mladší brat Konštantín-Cyril. Je teda veľmi pravdepodobné, že zbožní bratia navštevovali bohoslužby v týchto chrámoch.
Keďže z ich životopisu sa dozvedáme, že prechovávali hlbokú úctu k sv. Dimitriosovi, mučeníkovi a patrónovi Solúna, tak možno predpokladať, že navštevovali práve túto impozantnú baziliku z piateho storočia. Je to pozoruhodný chrám, kde návštevník môže obdivovať rôznofarebné mramorové stĺpy, pochádzajúce ešte z antických čias, nádherné originálne mozaiky a fresky. Nachádza sa tu i novšia ikona sv. Cyrila a Metoda.
 

Vyberte región